Je hebt vast wel eens gehoord dat geld niet gelukkig maakt. De meningen zijn hierover verdeeld, maar duidelijk is dat je zonder geld behoorlijk ongelukkig kan worden. Iedereen heeft rekeningen te betalen en geluk is waarschijnlijk het laatste wat je voelt als je aan het eind van de maand geen geld overhoudt. Wanneer dit regelmatig gebeurt dan kun je in een negatief spiraal komen. Daarom de volgende tips.

Is het raar dat ik schulden heb?

Het antwoord hierop is NEE. Wist je bijvoorbeeld dat er in 2015 90.400 mensen zich hebben aangemeld bij schuldhulpverlening partijen in Nederland? Dit zijn dus alleen de mensen zich hebben aangemeld, moet je nagaan hoeveel mensen met schulden uit schaamte of andere redenen geen hulp zoeken. Zoals wij het zien maakt het je juist een sterk persoon als je hulp zoekt voor zaken waar je zelf niet meer uitkomt. Vallen doen we allemaal in het leven. Of je vervolgens op staat of blijft liggen bepaald wie jij bent of gaat zijn. Natuurlijk kunnen er veel meer zaken meespelen die dit nog ingewikkelder maken. Gelukkig leven we in een land die het mogelijk maakt om vrijwel op alle aspecten hulp te krijgen. Dus heb jij het gevoel dat je geen overzicht meer hebt, verdrinkt in alle brieven die je krijgt of kan je simpelweg niet meer de energie vinden om actief schuldeisers te woord te staan en je administratie op orde te brengen? Je bent niet alleen, je bent een telefoontje verwijderd van hulp. Je kan het!

Wat kan ik zelf doen om deze schulden terug te dringen?

Stap 1: Breng je administratie op orde. Ook als dit betekent dat je al die ongeopende brieven moet gaan openen. Je wist diep van binnen dat dit er aan zat te komen. Ik beloof je dat overzicht nieuwe energie gaat geven om de schulden aan te pakken. Doe dit het liefst samen met iemand die je vertrouwt (familie of vrienden), zodat je dit ook echt gaat doen.
Stap 2: Bepaal of er voldoende financiële ruimte is om zelf al je schuldeisers een acceptabel aflossingsvoorstel te doen. Ga er maar vanuit dat wanneer je maandelijks te weinig overhoudt om al je schuldeisers een acceptabel aflossingsvoorstel te doen, je professionele hulp moet gaan zoeken. Houd er ook rekening mee dat je ook nog een beetje moet leven, zet een betalingsregeling nooit zo strak in dat bij de eerste beste tegenvaller je deze niet meer na kan komen. Wanneer je besluit je aan te gaan melden bij een schuldhulpverlenende instantie, let er dan wel op dat je een partij kiest die betrouwbaar is. Kijk bijvoorbeeld eens op de ledenlijst van de NVVK; de brancheorganisatie van schuldhulpverlenende instanties. Hun leden staan voor een goede en gedegen dienstverlening. Een schuldhulpverlenende instantie zorgt er ook voor dat jij even ademruimte krijgt, omdat zij de correspondentie met schuldeisers verzorgen.
Stap 3: Wanneer je besluit zelf je schulden te gaan regelen, zorg er dan voor dat je altijd contact onderhoudt met de schuldeisers. Wanneer zij weten wat er speelt en waar je mee bezig bent, zijn zij eerder geneigd je de ruimte te geven om zaken te regelen. Zorg ervoor dat je gemaakte afspraken nakomt; ook wanneer er voor jouw gevoel niets nieuws te melden valt. Het is altijd goed om een lijst van inkomsten en uitgaven mee te sturen, zodat je jouw betalingsvoorstel ook onderbouwd. Vraag er naar bij je schuldeiser, zij hebben vaak een standaardformulier waarop je deze gegevens in kan vullen. Mocht je een keer een termijn niet kunnen betalen, laat dit dan ook goed van te voren weten en bespreek de mogelijke oplossingen. Doe dit van te voren, omdat er dan vaak nog wat te regelen valt zonder dat de regeling word stop gezet.
Stap 4: Bereid je voor op een lastige periode waarin je je uitgavenpatroon flink moet aanpassen en alles in het teken komt te staan van de aflossingen. Weet dat deze lastige periode weer tot een eind komt. Hierna hoef je alleen nog maar je administratie bij te houden (doe dit wekelijks, dan is het ook niet zoveel werk), waarna je weer volledig van je inkomen kan genieten. Probeer positief te blijven, want je hebt zelf de eerste stappen naar een financieel gezondere toekomst gezet en daar mag je best heel trots op zijn!

Ligt er al beslag op je inkomen?

Dan is het allemaal wat lastiger, want vaak gaat er dan al een groot gedeelte van je inkomen naar een schuldeiser. Helemaal wanneer dit een preferente schuldeiser is (het UWV of de Belastingdienst). Een preferente schuldeiser heeft altijd voorrang met het terug halen van zijn geld. Probeer te bepalen hoelang dit beslag nog duurt en of andere lasten hierdoor in het gedrang komen. Het is fijn als je dit zelf op kan lossen, maar voel je niet te trots om hulp te gaan zoeken. Ook die mensen moeten aan het werk gehouden worden, nietwaar? 😉

Handige links

Budgettools:
https://www.nibud.nl/consumenten/een-kasboek-bijhouden/
https://www.nibud.nl/consumenten/een-administratie-bijhouden/
https://www.how2spendit.nl/altijd-weten-hoe-je-er-financieel-voor-staat-met-de-budgettool

Hulp bij het regelen van schulden:
https://www.zelfjeschuldenregelen.nl/
http://www.nvvk.eu/schuld-hulpverlening/Ledenoverzicht

Beslagvrije voet berekenen:
https://www.kbvg.nl/beslagvrijevoet

Geld maakt misschien niet gelukkig, nee.. Wel kan je net wat meer genieten van alle mooie dingen van dit leven als je jouw geldzaken helemaal op orde hebt. Ben je een (tijdelijk) niet betalende klant van één van onze opdrachtgevers? Bel of e-mail ons! Wij veroordelen je niet, wij zijn er juist om jouw verhaal aan te horen en samen te zoeken naar een haalbare en acceptabele oplossing.

Met een vriendelijke groet van,
Vriendelijk Verhaald

Andrik van de Weerdhof